Darkfield – analiza žive kapi krvi

KRV JE OGLEDALO ORGANIZMA     

Krv je živo tkivo sastavljeno od suspenzije staničnih elemenata (crvenih i bijelih krvnih stanica i staničnih pločica) u otopini bjelančevina zvanoj plazma. Ona ima mnogo funkcija bitnih za život čovjeka: doprema kisik i hranjive tvari u sve stanice, otklanja suvišne produkte razmjene tvari, sudjeluje u obrambenim reakcijama, osigurava homeostazu odnosno održavanje stabilnih uvjeta unutar organizma.

Održavanje homeostaze uvjet je očuvanja zdravlja. Dugotrajna neravnoteža organizma neminovno dovodi do nastanka bolesti. U početku se manifestira raznim oblicima nespecifičnih poremećaja općeg stanja organizma, a potom kao bolesti organa odnosno organskih sustava.

Zbog toga mikroskopska analiza žive kapi krvi može pružiti neprocjenjive informacije kako o trenutnom stanju našega zdravlja tako i o vjerojatnim rizicima koji prijete ukoliko je homeostaza trajno narušena.

Uz klasične laboratorijske analize, spada u nezaobilazne pretrage od kojih bi svatko trebao početi u brizi za svoje zdravlje.ZAŠTO JE VAŽNA OVA PRETRAGA I KAKO SE IZVODI?

Ova tehnika mikroskopiranja zasnovana na promatranju živog, nefiksiranog i neobojenog uzorka u tamnom polju, ima dugu povijest. Tom su metodom Schaudin i Hoffman 1905. godine dijagnosticirali sifilis (lues) izoliranjem spirohete Treponeme pallidum i za to otkriće 1906. godine dobili Nobelovu nagradu. Tijekom posljednjih 30 godina veliki je interes za ovu metodu i mnoge klinike i liječnici integrativne medicine u Europi, Kanadi, Americi i drugdje koriste je u svom radu.  

Nakon kraćeg uvodnog predavanja, gdje liječnik upozna ispitivanu osobu sa osnovnim pojmovima i elementima vezanim uz pregled, uzima se kapilarna krv iz prsta koja se, zaštićena od isušivanja i štetnog djelovanja kisika pomoću staklenih pločica, odmah promatra pod mikroskopom. Budući je kamera mikroskopa spojena s računalom, osoba je u mogućnosti istovremeno promatrati svoju krv na ekranu sa svim sadržajima i procesima nedostupnim drugim analitičkim metodama.
To je izvanredna prilika da se spozna ono što se dešava u unutrašnjosti, a čega u svojoj svakodnevnici mnogi nisu svjesni. Sugestivnost slika je mnogo jača od najslikovitijih riječi i brojki. Stoga je mnogo lakše započeti promjene načina ishrane i stila života onda kada postoji vizualni prikaz stanja organizma i razumijevanje procesa koji se unjemu odvijaju.

Rezultati ispitivanja, kao i potrebni savjeti i preporuke dobivaju se od liječnika odmah, a trajanje cijelog pregleda je oko sat vremena što uključuje uvodni razgovor, promatranje krvi te analizu i savjetovanje na osnovi dobivenih rezultata.
Kontrolni pregledi koji se obavljaju svakih nekoliko tjedana ili mjeseci oslikavaju pozitivne promjene koje i sam pacijent lako prepoznaje, što ga motivira na daljnjem putu do zdravlja.

Dakle, kao kvalitativna metoda daje sliku stanja organizma, za razliku od kvantitativnih klasičnih laboratorijskih pretraga u kojima se vrijednosti izražavaju brojkama. Iskusnom liječniku praktičaru su informacije dobivene s obje metode izuzetno važne u sagledavanju cjelokupne slike stanja i nijedna ne može zamijeniti drugu, a istovremeno svaka od njih zauzima značajno mjesto u integrativnom pristupu.ŠTO SE MOŽE VIDJETI OVOM ANALIZOM?

- promjene u plazmi ili stanicama, kao i promjene u njihovoj dinamici (kao posljedica nedostatnog unošenja vitamina, minerala, vode, aminokiselina putem svakodnevne prehrane ili uslijed njihove slabe apsorpcije)

- predispozicija za aterosklerotične promjene na krvnim žilama i sklonosti prema kardiovaskularnim oboljenjima

- kakvo je stanje i kakve su mogućnosti imunološkog sustava

- da li je došlo do oštećenja stanica uslijed djelovanja toksina, slobodnih radikala te kakva je sposobnost organizma da ih neutralizira i izluči

- kakva je sposobnost organizma da probavlja bjelančevine i masti (da li postoji poremećaj u radu jetre ili gušterače)

- prisutnost bakterija, parazita, gljivica, postojanje kroničnih upalnih žarišta

- postojanje disbalansa, odnosno narušene ravnoteže u organizmu

- oštećenja stijenke crijeva – sindrom propusnih crijeva

- postojanje disbioze – prisutnost crvenih kristala kao indikacije dugotrajne neravnoteže crijevne flore

- prisutnost kristala mokraćne kiseline (rizik za nastanak gihta i reume)

- prisutnost kolesterola i trigliceridaPRIPREMA ZA PREGLED

  • Potrebno je na pregled doći natašte ili ne jesti najmanje 6-8h prije pregleda.
  • Ukoliko to nije moguće iz zdravstvenih i drugih razloga, zadnji obrok prije pregleda neka bude voće ili povrće bez masnoće (ne mlijeko i mliječni proizvodi).
  • Piti dosta tekućine i to najbolje obične vode.
  • Na dan pregleda izostaviti kavu i alkoholna pića kao i zaslađene i gazirane napitke.